Πάρτι

Οδηγός Οργάνωσης Παιδικού Πάρτι Γενεθλίων

Οδηγός Οργάνωσης Παιδικού Πάρτι Γενεθλίων

Είναι αλήθεια, τα πάρτι γενεθλίων μοιάζουν με εκδρομές: η διαδρομή είναι ήδη το μισό πάρτι! Όλη η ενασχόληση με την επιλογή του θέματος, τη διακόσμηση, τις “ειδικές” δραστηριότητες κάνουν τις ημέρες πoυ περνούν με ιδιαίτερη εορταστική διάθεση. Μεγάλο ή μικρό πάρτι, θα ικανοποιήσει τα παιδιά το ίδιο, αρκεί να τα κάνετε να νιώσουν ξεχωριστά. Μέχρι και το πιο απλό πάρτι χρειάζεται μία οργάνωση, όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τις προετοιμασίες, τόσο λιγότερες λεπτομέρειες θα έχετε να φροντίσετε την ξεχωριστή αυτή μέρα.

Το “τιμώμενο πρόσωπο” θα έχει σίγουρα κάποιες ιδέες για το είδος του πάρτι, που θέλει – οπότε εμπλέξτε το στην οργάνωση. Πάρτε το μαζί στην αγορά, ζητήστε του να σας βοηθήσει στη διακόσμηση και στη μαγειρική. Θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση και για τους δυο σας! Θα έχει μία ευχάριστη ενασχόληση και αγωνία για λίγες μέρες, και μάλιστα θα χαρεί να μοιραστεί με τους φίλους του, όλα όσα ετοίμασε!

 

 

Το Χρονοδιάγραμμα


6 Εβδομάδες Πριν
Επιλέξτε το θέμα, φτιάξτε τη λίστα των καλεσμένων σας, επιβεβαιώστε πως οι καλύτεροί του φίλοι θα παραστούν και κάντε κράτηση το χώρο του πάρτι, εάν δεν το κάνετε στο σπίτι σας.
4 Εβδομάδες Πριν
Ετοιμάστε τις προσκλήσεις με την ενημερωμένη λίστα των συμμαθητών του σχολείου, αποφασίστε τα παιχνίδια, τις δραστηριότητες και το φαγητό.
3 Εβδομάδες Πριν
Στείλτε τις προσκλήσεις μέσω mail, αγοράστε όλα όσα χρειάζεστε, ξεκινήστε τις χειροτεχνίες της διακόσμησης, τα δωράκια των παιδιών και συνεννοηθείτε με φίλες για τη βοήθεια που μπορεί να χρειαστείτε.
1-2 Εβδομάδες Πριν
Αγοράστε διάφορα υλικά χειροτεχνίας που τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν την ημέρα των γενεθλίων, οργανώστε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων, φτιάξτε τα προπλάσματα που θα χρησιμοποιήσετε ως παράδειγμα την ημέρα του πάρτι και μιλήστε με τους καλεσμένους που δεν σας έχουν ενημερώσει για την παρουσία τους στο πάρτι.
3 Μέρες Πριν
Αγοράστε όλες τις πρώτες ύλες για το μενού και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο χρειαστείτε.
1-2 Μέρες Πριν
Ετοιμάστε την τούρτα γενεθλίων, διακοσμήστε το σπίτι ή το χώρο που θα κάνετε το πάρτι και ξεκινήστε την προετοιμασία του μενού ευθύς αμέσως!

 

Οδηγός Οργάνωσης Παιδικού Πάρτι Γενεθλίων

 

 

 

Σχετικά με τη Λίστα των Καλεσμένων


Ποιους να καλέσετε.
Βεβαιωθείτε πως οι καλύτεροι φίλοι του παιδιού σας θα είναι ελεύθεροι ώστε να έρθουν στο πάρτι. Φροντίστε να καλέσετε όλα τα παιδάκια της τάξης του – όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Δε θέλετε να στεναχωρήσετε κανένα.
Πόσα παιδάκια να καλέσετε.
Αν δεν καλέσετε συμμαθητές του, τότε μία καλή ιδέα είναι να καλέσετε τόσα παιδάκια, όσα και τα κεράκια που θα σβήσει, συν ένα. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, να έχετε πάντα στο νου σας τις δραστηριότητες που μπορείτε να οργανώσετε. Ένας μεγαλύτερος αριθμός παιδιών (δηλαδή 8-10) είναι καλός για ομαδικά παιχνίδια, αλλά μπορείτε να έχετε και 4 καλεσμένους οργανώνοντάς τους ένα πιτζάμα πάρτι και καλώντας τα να κοιμηθούν στο σπίτι σας.

 

 

Προσκλήσεις


Μοιράστε τις προσκλήσεις γενεθλίων 2 εβδομάδες πριν από την ημέρα του πάρτι. Είναι καλύτερο να το κάνετε εσείς, μαζί με το παιδί σας, παρά να του αναθέσετε να το κάνει μόνο του στο σχολείο – ειδικά στην περίπτωση όπου δεν έχετε καλέσει στο πάρτι όλους τους συμμαθητές του.
Στην πρόσκληση πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία, η τοποθεσία αναλυτικά, ώρα έναρξης και λήξης του πάρτι, τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση που θέλουν να ενημερώσουν πως δε θα παραστούν στο πάρτι.
Σημειώστε όλα όσα πρέπει να έχουν τα πιτσιρίκια μαζί τους. Για παράδειγμα, μαγιό και πετσέτα στην περίπτωση που διοργανώσετε κάτι με νερό.
Ενημερώστε αν θα σερβίρετε μεσημεριανό ή βραδυνό.
Επισημάνετε ειδικές δραστηριότητες, όπως προβολή ταινίας κινούμενων σχεδίων “τάδε.”
Καλέστε τους γονείς που δεν έχουν απαντήσει (μέσα στην τελευταία εβδομάδα) για το αν θα έρθουν – έτσι κι αλλιώς, οι προσκλήσεις είναι από τα πράγματα, που κανείς μπορεί να χάσει.

 

 

Οι “Χείρες Βοηθείας”


Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείτε να υποδεχθείτε όλους τους καλεσμένους σας την ώρα που κόβετε κάποιο γλυκό ή προσέχετε τα μικρά την ώρα που παίζουν. Για να τα προλάβετε όλα μπορείτε να αναθέσετε μία μαμά υπεύθυνη ανά 4 παιδάκια. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τις φίλες σας ή τους παππούδες.

 

 

Που θα γίνει το πάρτι


Εάν έχετε αποφασίσει το πάρτι γενεθλίων να γίνει στο σπίτι σας, τότε το σίγουρο είναι πως δε θα χάσετε το χρόνο να ψάχνετε καθετί που μπορεί να χρειαστείτε. Για να αποτρέψετε τα παιδιά από το να περιπλανιούνται και να αναστατώνουνε όλο το σπίτι, ορίστε την περιοχή του πάρτι με μπαλόνια και διακοσμητικές σερπαντίνες, και φυσικά κλείστε όλες τις πόρτες των δωματίων στα οποία δε θέλετε να βρεθούνε.
Εάν πάλι έχετε αποφασίσει να μην κάνετε τη γιορτή στο σπίτι, τότε τα πάρκα αποτελούν μία πολύ καλή ιδέα όταν ο καιρός το επιτρέπει. Φροντίστε να έχετε ένα εναλλακτικό πλάνο στην περίπτωση βροχής.
Δέστε σερπαντίνες και χάρτινες γιρλάντες γύρω από τα δέντρα, ώστε να καταλάβουν οι καλεσμένοι σας πως το πάρτι γίνεται εκεί.
Στρώστε πολύχρωμες κουβέρτες, ψάθες και σεντόνια στο έδαφος.
Ορίστε το χώρο του πάρτι βάζοντας σε καίρια σημεία μπουκέτα από μπαλόνια.
Ρίξτε ένα ύφασμα πάνω σε μία γιρλάντα – θα αποτελέσει ωραίο σκηνικό για φωτογραφίες.
Εάν πάλι αποφασίσετε να κλείσετε κάποιο χώρο, κάντε την κράτηση περίπου 5 εβδομάδες νωρίτερα και σημειώστε τα στοιχεία του υπεύθυνου με τον οποίο θα κανονίσετε τις λεπτομέρειες.
Μπορεί να έχετε πολύ λίγο χρόνο για να διακοσμήσετε ένα ενοικιαζόμενο χώρο, για αυτό χρησιμοποιήστε διακοσμητικά στοιχεία που μπορείτε να μεταφέρετε και ζητήστε από μία-δύο φίλες σας να σας βοηθήσουν.
Φροντίστε να έχετε όλα τα μπαλόνια μεταξύ τους δεμένα σε μπουκέτα την ώρα που καταφθάνετε στο χώρο.
Σταθεροποιήστε τα διακοσμητικά στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργήσουν φθορές στους τοίχους. Μπορείτε να έχετε μαζί σας κολλητικές ταινίες, γαντζάκια με βεντούζα, σχοινάκια, κά.
Χρησιμοποιήστε τα διακοσμητικά στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε να ορίσετε το δικό σας χώρο του πάρτι.
Μπορείτε επίσης να σταθεροποιήσετε τα μπαλόνια στο έδαφος με κάποιο βαρίδιο και να επιτρέψετε σε αυτά να ορίσουν το δικό σας χώρο.

 

 

Τι ώρα πρέπει να γίνει το πάρτι


Προγραμματίστε το πάρτι την ώρα αυτή που τα μικρά είναι στην καλύτερή τους, εννοώντας κάποια ώρα που δε θα αισθάνονται κουρασμένα για να κοιμηθούν. Εάν το πάρτι έχει να κάνει με παιδάκια ηλικίας 1-3 ετών, τότε η ιδανικότερη ώρα είναι μετά το μεσημεριανό ύπνο. Για παιδάκια 3-5 η ώρα του μεσημεριανού είναι πολύ καλή, ώστε να συμπεριλάβετε και το κυρίως γεύμα τους. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, το θέμα της ώρας γίνεται όλο και πιο ασήμαντο.

 

 

Διάρκεια


Μην αισθάνεστε πως πρέπει να διασκεδάζετε τα παιδάκια για ώρες. Οι μικρές ηλικίες, που αναφέραμε παραπάνω 1-5, είναι ικανοποιημένες με πάρτι που διαρκούν μιάμιση ώρα περίπου. Για τις ηλικίες του δημοτικού ένα πάρτι των 2-3 ωρών είναι ιδανικό.
Παρακάτω το lovetale.gr σας έχει ετοιμάσει τις σωστές “αναλογίες” για το πάρτι.

Ηλικίες 1-2
Ώρα έναρξης: Μετά το μεσημεριανό ύπνο.
Διάρκεια: 1 ώρα.
Αριθμός Καλεσμένων Παιδιών: Αφήνεται στην κρίση σας.
Ηλικίες 3-4
Ώρα έναρξης: Την ώρα του μεσημεριανού ή το απόγευμα.
Διάρκεια: 1-1,5 ώρα.
Αριθμός Καλεσμένων Παιδιών: 4-5 παιδάκια.
Ηλικίες 5-6
Ώρα έναρξης: Το απόγευμα.
Διάρκεια: 2-2,5 ώρες.
Αριθμός Καλεσμένων Παιδιών: 6-7 παιδάκια.
Ηλικίες 7-8
Ώρα έναρξης: Το απόγευμα.
Διάρκεια: 2-2,5 ώρες.
Αριθμός Καλεσμένων Παιδιών: 8-9 παιδάκια.
Ηλικίες 9-10
Ώρα έναρξης: Το απόγευμα.
Διάρκεια: 2,5-3 ώρες.
Αριθμός Καλεσμένων Παιδιών: 10-11 παιδάκια.

 

 

Το μενού


Ετοιμάστε τη τούρτα των γενεθλίων του παιδιού σας μόνη σας – πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο. Επενδύστε το χρόνο σας στην προετοιμασία και τη διακόσμηση αυτού, και επιλέξτε “φαγητά”, σνακς τα οποία είναι εύκολο να σερβιριστούν, να φαγωθούν και να καθαρίσετε στο τέλος. Ακόμη και τα πιο απλά φαγητά μπορούν να μοιάζουν ιδιαίτερα! Διαβάστε μερικές από τις ιδέες μας:

  • Κόψτε τα σαντουϊτσάκια σε παιχνιδιάρικα σχήματα χρησιμοποιώντας κουπάτ ή χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κάνετε τα κομμάτια να μοιάζουν με κομμάτια παζλ.
  • Σερβίρετε τα σνακς σε “δημιουργικά” σκεύη. Για κάποιον περίεργο λόγο, τα hot dogs είναι πιο ελκυστικά σερβιρισμένα σε απλό χαρτί, ακριβώς όπως στις ταινίες.
  • Κάντε το μεσημεριανό μία δραστηριότητα. Βάλτε τα να φτιάξουν τη δική τους πίτσα, χρησιμοποιώντας τα υλικά, όπως ελιές, πεπερόνι, πιπεριά, για να σχηματίσουν μία φατσούλα.

 

 

Τα δωράκια


Μολύβια, μπιχλιμπίδια και ζαχαρωτά είναι δημοφιλή και ανέξοδα δωράκια για τους μικρούς σας καλεσμένους. Εάν το προτιμάτε μπορείτε ακόμη να δωρίσετε κάποιο υφασμάτινο, ποπ-απ βιβλιαράκι για νήπια ή μικρούς φακούς σε μεγαλύτερα παιδάκια.
Ταιριάξτε τα δωράκια με το θέμα: μπορείτε να δωρίσετε ένα φλιτζάνι τσαγιού αν το θέμα σας είναι πάρτι τσαγιού, ή κάποιο κασπό με σπόρους αν το θέμα σας είναι πάρτι στον κήπο.
Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να φτιάξουν μόνα τους το αναμνηστικό του πάρτι – κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ένα T-shirt με στάμπα που από πατάτα που έφτιαξαν μόνα τους.
Διακοσμήστε το χώρο με πράγματα που οι μικροί σας καλεσμένοι μπορούν να πάρουν μαζί φεύγοντας, όπως αφίσες και σημαιάκια.
Εάν έχετε καλέσει κάποιο κλόουν στο πάρτι, μπορείτε να του ζητήσετε να κάνει κάποια ταχυδακτυλουργικά κόλπα ή να βάψει τα πρόσωπα των παιδιών με διάφορα σχέδια.

 

 

Η κατανομή του χρόνου


Είναι καλό να χωρίσετε την περιοδικότητα των μικρών δραστηριοτήτων ανά ένα τέταρτο. Δώστε στον κλόουν μισή ώρα και άλλη μισή ώρα στο γεύμα και την κοπή της τούρτας. Εάν μία από τις δραστηριότητες δεν έχει επιτυχία, τότε αφήστε τη και πηγαίνετε στην επόμενη. Αντίστοιχα, αν σε μία δραστηριότητα τα παιδιά μοιάζουν να διασκεδάζουν πολύ, αφήστε τα περισσότερη ώρα από αυτή που είχατε προγραμματίσει. Γράψτε τις δραστηριότητες σε έναν πίνακα και κάντε συχνή αναφορά σε αυτόν, ώστε να μη χάνεται ο ρυθμός του πάρτι.
Καθώς τα παιδιά καταφθάνουν μπορείτε να τα βάλετε να καθίσουν στο τραπέζι των χειροτεχνιών, όπου μπορούν να απασχοληθούν μέχρι να φθάσουν περισσότεροι καλεσμένοι.
Οργανώστε απλά παιχνίδια και δραστηριότητες για τα νήπια, όπως χορός.
Εάν το πάρτι είναι για παιδάκια του δημοτικού, οργανώστε αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί σας, ή ακόμη κλείστε κάποιον κλόουν.

 

 

Κλείστε κάποιον Entertainer


Εάν θέλετε να προσλάβετε κάποιον ιδιαίτερο “διασκεδαστή” για το πάρτι, φροντίστε πρώτα να συλλέξετε καλά σχόλια από άλλους γονείς που τους έχουν χρησιμοποιήσει σε πάρτι των παιδιών τους. Όταν μιλήσετε μαζί του, ρωτήστε πρώτα σε ποιες ηλικίες ανταποκρίνεται καλύτερα το πρόγραμμά του, πριν του αποκαλύψετε την ηλικία του δικού σας παιδιού. Σίγουρα οι κλόουν και οι μάγοι συνηθίζονται στα παιδικά πάρτι, από την άλλη υπάρχουν κι άλλες επιλογές:

  • “Καλλιτέχνες” που κάνουν διάφορες συνθέσεις με μπαλόνια. Τα παιδιά μπορούνε στο τέλος να πάρουν σπίτι κάθε μικρό δημιούργημα σαν αναμνηστικό.
  • 2 άτομα που μπορούν να ασχοληθούν με τα μαλλιά και το μανικιούρ των μικρών “κυριών”.
  • Χορογράφοι ή δάσκαλοι χορού.
  • Ειδικοί μακιγιάζ που μπορούν να βάψουν τα πρόσωπα των παιδιών.
  • Επαγγελματίες “παραμυθάδες”.
  • Deejays.

 

 

Οι δραστηριότητες-τα παιχνίδια.


Προσπαθήστε να βρείτε παιχνίδια που ταιριάζουν στη θεματική του πάρτι. Μπορείτε πάντα να καταφύγετε στις κλασικές λύσεις όπως μουσικές καρέκλες, αγώνας ταχύτητας με “τσουβάλια” και τυφλόμυγα.
Μπορείτε να κάνετε “σκυταλοδρομία”, χρησιμοποιώντας το κουτάλι και το αυγό, χωρίζοντας τα παιδάκια σε 2 ομάδες και ορίζοντας την ίδια διαδρομή.
Μπορείτε να οργανώσετε ένα παιχνίδι εύρεσης του χαμένου θησαυρού, έχοντας πρώτα κρύψει διάφορα “καλούδια” σε μέρη του κήπου σας. Οδηγείστε τα παιδιά στο σωστό σημείο, δίνοντας οδηγίες του τύπου ζεστό ή κρύο. Προσοχή, φροντίστε όλα τα παιδιά να βρούνε από ένα μικρό θησαυρό. Επιλέξτε ουδέτερα δωράκια αν στο πάρτι έχετε καλέσει αγοράκια και κοριτσάκια.
Οργανώστε ένα αγώνα εμποδίων. Σε μία διαδρομή βάλτε τους διαγωνιζόμενους να περάσουν κάτω από μερικά σκοινάκια μπουσουλώντας, να χοροπηδήξουν γύρω από μία καρέκλα χρησιμοποιώντας ένα μπαλόνι, να κάνουν 7 φορές σκοινάκι χωρίς να σταματήσουν και ό,τι άλλο μπορείτε να σκαρφιστείτε χωρίς να συντρέχει κάποιος κίνδυνος.

 

 

Ο κατάλληλος αποχαιρετισμός


Βάλτε το τιμώμενο πρόσωπο να αποχαιρετήσει όλους τους καλεσμένους του, συνοδεύοντάς τους μέχρι την πόρτα, ευχαριστώντας τους και δίνοντας στο μικρό του φίλο ένα αναμνηστικό δωράκι.

 

 

Το άνοιγμα των δώρων


Σε πολλά παιδιά αρέσει να ανοίγουν τα δώρα με τους φίλους τους. Η διαδικασία της αποκάλυψης του δώρου μέσα από το περιτύλιγμα τα ευχαριστεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφύγετε αυτή τη διαδικασία, εάν αισθάνεστε ότι κάποιοι μπορεί να αισθανθούν λίγο άβολα ή να δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση μεταξύ των παιδιών.
Εάν επιλέξετε ο μικρός ή μικρή σας να ανοίξει τα δώρα που του έφεραν οι φίλοι του, φροντίστε να απαθανατίσετε τις στιγμές στη φωτογραφική σας μηχανή. Μπορείτε μάλιστα να βγάλετε τη φωτογραφία και να τη στείλετε στον αντίστοιχο καλεσμένο με ένα ευχαριστήριο μήνυμα.

 

Οδηγός Οργάνωσης Παιδικού Πάρτι Γενεθλίων

Σχετικά Άρθρα